Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÍDEŇ - Pohled do garderóby císařovny Sisi

11. 5. 2014

klauda_sommerkleid_gross.jpgMuzeum císařovny Sisi ve vídeňském Hofburgu oslaví své desetileté jubileum od 24.4.2014 mimořádnou výstavou originálních šatů císařovny Alžběty.

Mimořádné kousky z imperiálního šatníku Sisi představí vídeňské Muzeum císařovny Sisi v císařských apartmánech Hofburgu u příležitosti svého desetiletého jubilea. Výstava nazvaná Hedvábí – krajky – hermelín představí cenné textilní předměty císařovny Alžběty: dvoje šaty, kadeřnický plášť, koupací plášť, hermelínový soubor, bílé prádlo a doplňky.

Mezi exponáty se nachází také šaty, vydražené v roce 2012 aukčním domem Hermann Historica. Pochází z majetku zetě císařovny Alžběty a byly zabaleny v nenápadné šatní krabici, která obsahovala také další doplňky a suvenýry z pozůstalosti Sisi. Jubilejní výstava v roce 2014 ve vídeňském Muzeu císařovny Sisi bude zahájena 24.4., v den svatby císařovny Alžběty a císaře Františka Josefa, a potrvá do 24.12., narozenin Alžběty rakouské.

Muzeum císařovny Sisi, otevřené v roce 2004, se během několika let stalo vyhledávanou atrakcí Vídně. Citlivým způsobem osvětluje život císařovny a prezentuje mýtus Sisi, ale také vědecká fakta o její osobě. Muzeum shromáždilo zhruba 300 původních exponátů. Muzeum Sisi, renovované v roce 2009, navštívilo od jeho otevření více než šest milionů návštěvníků.

Hedvábí – krajky – hermelín 24.4.-24.12.2014 Muzeum Sisi, Hofburg/Innerer Burghof, 1010 Vídeň www.hofburg-wien.at